* * * * *

ponedjeljak, 4. travnja 2016.

RIZOL - ŠPANSKO - DETROIT

RIZOL - ŠPANSKO - DETROIT
VIDEO TEATAR ZS 100 - Zagreb 1990 
1. San 
 2. Intro 
3. Road Runner 
4. Luka 
5. Prolazi Noć 
6. My Machine 
DAMIR ČANADI - vokal 
JADRANKO PONGRAC – gitara 
BOJAN TRKULJA – bas 
MARKO GREGORAŠ – bubnjevi

KULUŠIĆ - Zagreb 1994 
1. Johnny 
2. Pain 
3. Somebody 
4. Rage 
5. Luka 
DANIJEL CETINA – vokal 
JADRANKO PONGRAC – ritam gitara 
AMADEO DUJMOVIĆ – solo gitara 
SAŠA ČAPRIĆ – bas 
MARKO GREGORAŠ – bubnjevi
ŠPANSKO DETROIT
NAPISAO: JADRANKO PONGRAC
STRAŽARNI LOPOV 2016
Prvo smo imali bend a onda smo počeli učiti svirati. instrumente smo u vlasništvo nabavili tek koju godinu kasnije. Tako je to bilo u Španskom krajem osamdesetih koje će kasnije biti preimenovano u Detroit upravo iz razloga mnoštva bendova koji su tamo egzistirali mada mnogi samo fiktivno. Tih godina Špansko je bilo najveće gradilište u Jugoslaviji i bubrilo je stanovništvom iz dana u dan. Bio je to kvart u kojem je bilo sasvim normalno napravit tulum u stanu a da ti na taj tulum dođe dvjesto, tristo ljudi. Zdenko Franjić je stanovao odmah pored osnovne škole i često smo tog neobičnog lika gledati za vrijeme nastave dok je prolazil kraj škole u svojoj nenadjebivoj crnoj kožnoj jakni. Još se zapravo i sad sjećam kad sam sa burazom prvi puta došel kod Zdenka doma. Njegova soba se nalazila iznad stolarije i bila je krcata pločama i kazetama a sa zida na svo to blago pazio je Spiderman u naravnoj veličini. Kako se kasnije pokazalo možda bi bilo bolje da je na to sve pazio Vatrogasac Sam jer se Spiderman pokazal totalno neučinkovit kad je planul požar a sve Zdenkove ploče i kazete su postale neprepoznatljiva crna plastična masa.
Jebeš bend ako nema ima a ime Rizol je nastalo kao kompromis u trenucima svađe. Svađa je buknula u trenutku kada se nismo mogli dogovoriti da li se pravilno hrvatski piše i govori rizol ili rinzol. Kompromis je postignut, neka ime bendu bude Rizol a puno kasnije se ispostavilo da ni jedno od navedenog nije hrvatska riječ. Probe su se održavale u atomskim skloništima jer je svaka zgrada imala barem po jedno pa smo nažicali neke labilne predsjednike kućnih savjeta da nas puste unutra. Ta skloništa su bila super mjesta za probe ali i tulume jer zatvoren unutra pod zemljom možeš prangijati cijelu noć a da to nikome nije smetalo. Sviralo se u pet, šest skloništa a čini mi se da svi zajedno nismo imali dva gitarska pojačala pa nije bila rijetkost vidjeti ponekog gitarističkog virtuoza kako u tačkama cuka posuđeni Marshall ili bubnjara koji navlači bas bubanj preko cijelog kvarta.
Negdje 1989. je Zdenko krenuo raditi prvo Bombardiranje New Yorka a mi klinci iz kvarta smo dobili priliku prvi puta snimati u studiju. Snimali smo dvije pjesme, snimalo se u nekoj garaži u Svetoj Nedjelji na magnetofon od 8 kanala. Za snimanje i miks tih dviju pjesama smo dobili 4 sata a i za to smo morali dva puta dolaziti u Svetu Nedjelju jer je non stop u studiju nestajalo struje. No Rizoli su sad i službeno postali bend jer smo bili bogatiji za to nevjerojatno studijsko iskustvo.
Kak je vrlo brzo počel rat, morali smo van iz atomskih skloništa pa su se bendovi ili raspali ili raselili ali nastavile su svirati Majke, Kaotične duše, Skol, Rettleheads, Rizoli...Slijedećih godina su se mijenjale postave benda, sviralo se uglavnom po Zagrebu i Sloveniji i pomalo se snimalo.Jedno od najdivnijih putovanja bio je put u Koper kod legendarnog Marka Brecelja. Nismo imali auto za taj put pa nam je Fix iz Skola iznajmio neku Zastavu 128 kojoj je to jutro uoči puta prepravljal zadnju osovinu. To je bio auto koji je umjesto čepa na rezervoaru imao poklopac od cedevite, anlaser se je pokretal uz lagano kuckanje po njemu ključem za kotače a gume smo nabavili na auto otpadu. Po dolasku u Koper neoprezno smo Brecelju rekli da ne spavamo kod njega nakon svirke već putujemo odmah natrag i od tog trenutka je zavladala prohibicija odnosno potpuna zabrana konzumacije alkohola. Stari vrag nije popustil cijelu noć pa smo ostali suhi, što je bila strašna kazna za sve nas. Na povratku smo imali dva gumi defekta, anlaser smo razbili u skroz jer je bio mrak kad smo ga „lagano kuckali“ a auto nam je puknuo po pola. Osim svega još smo u Rijeci uspjeli pobjeći muriji kroz neke uličice, dvorišta i puteljke. Fixu smo vratili auto (zapravo skoro pa dvije polovice), nismo mu nikad platili 50 maraka jer smo mu obračunali investiciju u gume a nama je ostala nezaboravna uspomena. Ne bi se iznenadio da je taj auto imao sumnjivo vlasništvo ali kako se veli Bog čuva pijance i bedake a mi smo taj put zbog Brecelja bili skroz trijezni. Već idućeg dana smo sve te patnje izazvane prohibicijom utopili u hrpi pive u šatoru na Jarunu gdje smo svirali na rođendanskom tulumu dvojca Božesačuvaj koji se je zvao Još 96 godina sa Vama.
1997. u zlatno doba zagrebačkog rock and rolla konačno smo izdali album i napravili nekoliko spotova a zaredale se i svirke od Fiju Briju, Rock Otočec, u svim mogućim klubovima po Zagrebu pa do turneje sa Orgazmom po Sloveniji. Bile su to super svirke ali jedna se izdvaja od ostalih. Bio je to koncert u Brdovcu pored Zaprešića gdje smo svirali u nekom klubu pred dva konobara, gazdom i jednim pijancem a mi smo oprali sat i pol. Moram naglasiti da je honorar bio uredan i ni u jednom trenutku nije došao u pitanje. I tako malo po malo došla je 2000. godina, svijet se nije raspal zbog milenijskog buga ali jesmo mi zbog drugih životnih prioriteta. Prije nego što smo prestali prangijati napravili smo gotovo cijeli album. Nismo ga objavili jer nije bilo baš nekog interesa kod naših izdavača. I sve bi ostalo na tome da prije nekih godinu dana nije uslijedio jedan telefonski poziv koji me ulovio u popodnevnom drijemežu i na jedno jedino postavljeno pitanje ja sam u bunilu odgovorio sa da i tek kasnije spoznao sve posljedice tog nepromišljenog odgovora. Bilo kako bilo, ovih dana smo potpisali ugovor sa Croatia recordsom o izdavanju albuma nazvanog Strategija, pripremamo neke svirke i opet se dobro zajebavamo. A uskoro će i četri banke PUNKA!


PROMO SPOTOVI
1. Osjećam - Autor: Ante Rozić 1997
2. Ona je nova - Autor: Miljenko Baričević Moljac 1996
3. Pjesma - Autor: Miljenko Baričević Moljac 1996
4. Šumica - Autor: Miljenko Baričević Moljac 1997



HARD PLACE - Zagreb 2016 
1. Lice 
2. Sugestija 
3. Osjećam 
4. Bol 
5. Strah 
6. Dolazi noć 
7. Put 
8. Jutro 
9. Pogrešan 
10. Ona je nova 
DAMIR ČANADI - vokal 
JADRANKO PONGRAC – ritam gitara 
KREŠO MIŠČEVIĆ – solo gitara 
BOJAN TRKULJA – bas 
MARKO GREGORAŠ – bubnjevi
PROMOCIJA NOVOG ALBUMA 
JE 29.04.2016. U TVORNICI


STRAŽARNI LOPOV 2016



3 komentara:

arlly kaže...

Svaka čast za Rizol,dobar band .Imam njihov album Jaki i glupi , tražim EP iz 1994 Grassichi Karrichi imali šanse za to...? Pozdrav !

Goran Polak kaže...

nema šanse jer na stražarnog lopova ne stavljam službena izdanja. al imaš to za kupit na njuškalu, a sigurno se može ta snimka naći i na webu. sam trebaš malo prokopati. možeš ih i pitati preko fb-a. sa bendom ću sigurno napraviti još barem dva posta sa starim video snimkama...

RIZOL kaže...

Mislim da bi se trebalo naci.... Negdje... Hvala na interesu, potrudit cemo se naci do promocije