* * * * *

subota, 23. travnja 2016.

PLESNA SCENA U KULUŠIĆU OSAMDESETIH

 

Kritički parkour 2016: Arhiviranje plesa 80-tih
Ples u Glazbeno-scenskom centru „Kulušić“ 80-tih
Gosti: Ksenija Zec, Mirna Žagar, Renato Branđolica, Tomas Krkač
DJ: Iplas Koper (ex Yu)
VJ: Vice Rossini
Razgovor vode: Iva Nerina Sibila i Katja Šimunić
25. 4. 2016. Pogon Jedinstvo / Platforma HR u 19 sati

Živa, zanimljiva, raznolika, suvremenoplesna scena u Hrvatskoj osamdesetih podrazumijeva Školu za ritmiku i ples koja djeluje već tri desetljeća i obrazuje plesačice koje nastavljaju rad u jednome od tri ansambla s redovitom godišnjom produkcijom plesnih predstava, a to su: Studio za suvremeni ples, Komorni ansambl slobodnog plesa i Zagrebački plesni ansambl, zatim osnivanje skupina poput Terpsihore, Geste itd.
Podrazumijeva i da ta scena nema svoj prostor za rad i izvedbu pa svoje predstave Studio izvodi u Zagrebačkom kazalištu mladih, KASP radi pri Kazalištu ITD, a ZPA osamdesetih nalazi novi prostor za izvedbu – GSC „Kulušić“. U tome će prostoru biti inauguriran 1984. i Tjedan suvremenog plesa.
Zagrebački suvremeni ples tako postaje dio supkulture u koegzistenciji s rock-koncertima. Ponedjeljak je bio određen kao dan za plesne predstave ZPA koji pruža mogućnost mladim koreografkinjama za rad poput Jasminke Neufeld Imrović, Katje Šimunić, Ksenije Zec,  ali poziva i goste…
Plesna publika se prelaskom u „Kulušić“ proširuje na mladu publiku sklonu supkulturi i kontrakulturi što zasigurno povratno utječe i na plesni izraz Zagrebačkoga plesnog ansambla.

Kritički parkour serija je susreta plesnih kritičara, umjetnika i publike. Odvija se u suradnji s plesnim festivalima, umjetnicima ili samostalno. Cilj projekta je da se seli po plesnim središtima unutar Hrvatske i time radi na razvoju publike, komunikaciji umjetnika i publike, artikulaciji koreografskih i izvođačkih praksi, kao i artikulaciji procesa gledanja. Format susreta mijenja se ovisno o kontekstu, tako može biti otvoreni razgovor kojim se publici približava osobnost i rad pojedinog umjetnika; edukativno-stručni razgovor/predavanja na određenu aktualnu temu; susret s eminentnim inozemnim gostom; kao radionica pisanja kritika... Voditeljica projekta je Iva Nerina Sibila.
Ova edicija Kritičkog parkoura ostvarena je u suradnji s projektom Nomad Dance Institute - Archive.

STRAŽARNI LOPOV 2016





Nema komentara: